+36 30 832 2345

Tudásbázis

PHP Verzió Váltása

Leírás:

A PHP egy szkriptoldali nyelv, mely dinamikus weboldalak számára lett kifejlesztve, mint például a wordpress. De kezdhetjük az egészen egyszerű statikus php oldalakkal is, és befejezhetjük akár a már komplexebb adatbázissal rendelkező rendszereket is, mely akár a wordpress is lehet. A PHP fájlokat a webszerver tudja lefordítani olyan megjelenítési formában mely az ember számára is emészthető, azaz megjelenik a weboldal, melyet értelmezni tudunk. Minden PHP verzió modulokat tartalmaz, a modulok a weboldalak számára fontosak, van olyan modul ami csak újabb PHP verziókban érhető el, ezért is követelhet meg egy-egy weboldal régebbi vagy újabb verziót. Az évek során rengeteg PHP verzióval találkozhatunk, egészen PHP 4.4-8.3-ig, mely jelenleg releváns a weboldalak futtatásához. Mindig a legújabb verzió a leggyorsabb, azonban az is hozza a legtöbb változást, így PHP alapú weboldalunk pl: wordpress, nem mindig lesz vele kompatibilis. A wordpresst is frissíthetjük a legújabb verzióra, de amennyiben a modulok és pluginok nem kompatibilisek a legújabb php verzióval, úgy az a weboldal halálát okozhatja, és nem fog működni. Ezért nagyon fontos egy-egy frissítésnél a mentés létrehozása, vagy legalább alapos körbejárása.

 

Jelenleg az alábbi PHP verziók érhetők el nálunk:

Jelenleg az összes megjelent PHP verzió elérhető nálunk: 4.x , 5.x , 7.x , 8.x

 

Főbb PHP verziók közötti különbség:

A PHP (Hypertext Preprocessor) különböző verziói között számos jelentős fejlesztés és változás történt, amelyek hatással vannak a teljesítményre, a biztonságra és a funkcionalitásra is. Íme néhány egyszerű különbség a PHP 5.6, 7.4 és 8.1 verziók között:

PHP 5.6:

  • Ez volt az egyik utolsó kiadott verzió a PHP 5.x sorozatból, amelynek hivatalos támogatása 2018 végén lejárt.
  • A PHP 5.6-ban jelentek meg biztonsági és teljesítménybeli fejlesztések, de már nem kap frissítéseket és javításokat.

PHP 7.4:

  • A PHP 7.x sorozat legújabb stabil verziója a 7.4 volt.
  • Jelentős sebességjavulásokat és memóriakezelési optimalizációkat hozott a korábbi verziókhoz képest.
  • Új funkciókat és fejlesztéseket is bevezetett, például az Arrow Functions, Typed Properties, és a Null Coalescing Assignments stb.

PHP 8.1:

  • Ez a legújabb, legfrissebb verzió a PHP-ból.
  • A PHP 8.1 több új funkciót, javítást és optimalizációt hozott, amelyek növelik a kódeffektivitást és a teljesítményt.
  • Ez az új verzió továbbfejlesztett funkciókat tartalmaz, mint például az enumerations, readonly properties, és a fibers stb.

Ezek csak a felszínen található különbségek, és minden verzió tartalmaz még sok más részletesebb fejlesztést, újítást és javítást, amelyek hatással lehetnek a kód működésére, stabilitására és az új funkciók használatára. Javasolt azonban mindig a legfrissebb verziót használni a biztonság, teljesítmény és újítások szempontjából, feltéve, hogy az alkalmazásod és a támogatott rendszerek lehetővé teszik ezt.


Lépések:

01. Jelentkezzünk be a Tárhely Kezeléséhez ( leírás - link )
02. Görgessünk az oldal aljára. Majd kattintsunk a Select PHP Version ikonra

03. A Current PHP Version mellett, válasszuk ki a kívánt PHP verziót.

 

 

Kérjük osztályozza ezt a cikket hogy segítsen nekünk a Tudásbázis frissítésében.

0 0